28 Mayıs 2014 Çarşamba

Evlilik Kararı Vermeden Önce


İnsanın hayatındaki temel yapı taşlarından biridir aile. Belli bir yaşa kadar anne, baba, kardeşlerden oluşan ailenin yerini; belli bir zamandan sonra eş ve çocuklardan oluşan aile alır. Hemen herkesin de mutlu, huzurlu bir aile hayali vardır. Mutlu evliliğin sırrı doğru bir kararla evlenmekten geçer. Evlenme kararı almadan önce değerlendirilmesi gereken çeşitli kriterlerin başında kişinin evliliğe hazır olup olmadığı gelmektedir.

Bazı insanların 18-20 yaşında evlenmelerine karşın bazılarının 30-35 inde evliliğe dair en ufak bir niyetleri olmadığını görüyoruz. Bunun nedeni tabii ki kişilerin kendilerini evliliğe hazır hissedip hissetmeyişleridir. Kimi insan sorumluluk almak ister, kimisi sorumluluktan kaçar. Kimi kendini evine, eşine adarken kimi de tüm dünya kendi etrafında dönsün ister.

Evlilik kararı vermeden önce, kişinin kendini çok iyi tanıması gerekir. Eskiden evlilikler ömürlükken, günümüzde denemelik olmaya başladı. Hayattaki projelerden biri. Okumak, işe girmek, evlenmek ve çocuk yapmak şeklinde dönen bir çarkın, zincirini tamamlamak gibi. Acaba evliliğe hazır mıyız? Evlilik gerçekten çok kompleks bir ilişki çeşidi. İnsan bazen kendine bile tahammül edemezken, bazı zamanlarda 7/24 bir başkasına katlanmak zorunda kalacak; bazen kendi ailene zaman ayıramazken, artık eşinin ailesine de zaman ayırman gerekecek. Kendi ailene nazın geçiyor diye her şeyi yapabilirken, gelin/damat oldun diye çok daha dikkatli davranman, gönüllerini hoş tutman gerekecek.

Eve geldiğinde ortaya bırakılmış çorap ve çamaşırları toplamaya ya da akşam maç izlemek yerine eşinin bir ihtiyacına yardımcı olmaya hazır mısın? Eşinin ailesine karşı, gerektiğinde kendi ailene olandan daha dikkatli davranabilecek misin? Hasta olduğunda, yorgun olduğunda, huysuz olduğunda yeter ki yanımda olsun; o olsun da her şeye değer diyebilecek misin? Hayat her gün toz pembe olmayacak. Bazen maddi bazen manevi zorluklarla karşılabilirsiniz. O yanımda olduktan sonra her şeyi göğüslemeye hazırım diyebiliyor musun?Hiç bir şeyimiz olmasın sadece göğsünde uyuyayım/sadece göğsümde uyusun diyebiliyor musun? Çocuklarına bu dünyadaki en iyi anne/baba olacağına inanıyor musun? Yıllar yıllar geçtiğinde bugününe bakıp, iyi ki seni tanımışım, iyi ki aşık olmuşum, iyi ki evlenmişim diye şükredebilecek misin?

Çok fazla evet demen gereken soru var. Sadece buradakiler değil; kalbindekiler, beynindekiler.. Bu bir proje değil. Evlenmen gerektiği için değil, onunla evlenmek istediğin için bu kararı alırsan mutlu olabilirsin. Duygularının yanına mantığını da alabiliyorsan ömürlük yürütebilirsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder